Taal in het wild – “Woont Nick en Simon in Den Bosch?”

Nick & Simon – NickEr zijn veel bekende duo’s: Bert en Ernie, Bassie en Adriaan, Ben en Jerry. En Nick en Simon. Het laatste duo is vrienden met de NS en reist daardoor nogal eens met de trein.

Zo bevond ik mijzelf een jaar geleden ineens op de set van de treintour van Nick en Simon. In de achterste coupé van een oude Hondekop waren een heleboel jonge en oude meiden, een paar cameraploegen en warempel, ook Nick en Simon te zien. (Sidenote: waarom ze hiervoor zo’n aftandse oude stoptrein inzetten is mij een raadsel. Lage capaciteit en shabby uitstraling lijken mij juist dingen die je niet wilt in zo’n situatie.) De heren speelden een liedje, lachten wat, speelden nog een liedje en maakten toen aanstalten om uit- en over te stappen – op de trein die ik ook moest hebben.

Ik dacht een rustig plekje gevonden te hebben in een coupé met maar vier medereizigers: een moeder en haar drie dochters. De rust werd echter bruut verstoord toen het oudste meisje ineens gilde: “Nick en Simon! Nick en Simon, daar!” Dat was toch wel erg spannend, vond moeder, vooral die camera’s die om ze heen zwermden. Ze vroeg wat de meisjes zouden zeggen als Nick en Simon naar ze toe zouden komen. Dan konden ze wel wat liedjes zingen, bijvoorbeeld, want dat deden ze thuis ook altijd. Het oudste meisje, de stoerste van het stel, wist een heleboel titels op te noemen. Spannend. Nick, Simon en De Camera kwamen onze kant op. Iiehhh!

Rustig liedje
Onze Volendamse vrienden bleken zeer sympathieke jongens te zijn. Ze kletsten met de meisjes en maakten grapjes. Gezellig. Ze vroegen het oudste meisje wat haar lievelingslied was en welk lied ze nog had gehoord. Verrast door alle aandacht wist ze ineens geen enkele titel meer – “Ehhh…” – waarop Nick zei: “Dat is een mooie hè. Dat is wel een rustig liedje.” Charmant.

Toen Nick, Simon en De Camera weer weg waren, kwamen de tongen weer los. Het oudste meisje was helemaal blij: Simon stond vlak bij haar en Nick had dat een grapje gemaakt. Ze legde nog eens aan haar moeder uit wie wie nou ook alweer was. En verder had ze vooral veel vragen: “Gaat Nick en Simon ook naar Eindhoven?” en “Woont Nick en Simon in Den Bosch?”

Ik keek op uit mijn boek. Hoorde ik dat nou goed? Enkelvoud? Ze wist goed dat Nick en Simon twee individuen zijn – Nick de grote, Simon de kleine – maar refereerde in enkelvoud naar het duo. Fascinerend! Een man die bij de club van Nick en Simon hoorde kwam onze coupé binnen. Ook hij kreeg een enkelvoudige vraag: “Gaat Nick en Simon dadelijk optreden?” en wij kregen een fotokaart met handtekeningen (Score!).

Shownieuws
Dat ze nog gingen optreden heb ik niet live meegemaakt. In plaats van met mijn hoofd in de wolken naar huis te fietsen omdat ik bij Nick en Simon in de trein had gezeten, was ik in verwondering over de uitspraken van het meisje.

Zij vond het geheel blijkbaar kleiner dan de som der delen, dacht ik terwijl ik de tv aanzette, de fotokaart naast me op de bank. ’s Avonds kwamen de meisjes bij Shownieuws, mét het grapje van Nick en een gastoptreden van mijn arm op 1:14.


Beeld: Flickr.com/Erwin Winkelman.

Share

Merel

Merel (1986) is psycholinguïste. Als promovenda onderzoekt ze de beginnende geletterdheid van kleuters en doceert ze academische vaardigheden aan eerste- en tweedejaarsstudenten. Hiervoor studeerde ze Nederlandse Taal en Cultuur en Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen in Antwerpen en Cognitieve Neurowetenschappen in Nijmegen. Ze bedrijft wetenschap op pumps, schrijft over taalpathologie en kindertaal, loopt ‘hard’, naait rokken en reist regelmatig met de trein. Hierdoor komt ze vaak taal in het wild tegen, waar ze vervolgens uitgebreid over mijmert: voer voor haar wekelijkse Nadelunch-column. Ook schrijft ze voor Nadelunch over wetenschap en promoveren. Najaar 2013 is Merel visiting scholar aan Yale University.