Nadelunch-leesvoer: de favorieten van… Leonie

Iedere Nadelunch-auteur struint met regelmaat het net af, op zoek naar interessant leesvoer. Ook op Nadelunch.com zelf spenderen we soms uren aan het lezen van bepaalde artikelen. Sommige daarvan blijven hangen. En die stukken delen we graag nog eens. Deze keer: de favorieten van… Leonie.

De acht artikelen hieronder heb ik met veel moeite geselecteerd uit een rijtje van zeventien favorieten, en dat rijtje van zeventien was in mijn ogen nog lang niet compleet. Ik vond het op zijn zachtst gezegd moeilijk om zo’n beperkte selectie te maken uit alle kwaliteitsstukken die de afgelopen maanden online zijn gekomen. But I did it! En ik presenteer jullie daarom vandaag met gepaste trots mijn lievelingsartikelen, die inhoudelijk ontzettend verschillen van elkaar, maar als gemeenschappelijk raakvlak Het Onverwachte hebben – datgene wat Nadelunch zo bijzonder maakt. Lees, herlees en geniet!

1. Forbrydelsen a.k.a. The Killing
Al jaren is Grey’s Anatomy de enige serie die ik trouw volg, maar dankzij Maaikes artikel heb ik de afgelopen maand elk weekend voor de buis gehangen om de twee seizoenen van The Killing af te kijken. En ik zeg dit niet graag, want McDreamy is me heilig, maar: het is beter dan Grey’s Anatomy. Tien keer beter. Niet alleen omdat je in het Deens soms stukjes Nederlands bespeurt (en dat is dan leuk), maar vooral omdat het ZO ONTZETTEND SPANNEND IS, belachelijk goed acteerwerk bevat en hartverscheurend realistisch is. Beloofd. Bedankt, Maaike.

2. Tot het bittere eind
Soms is het leven kut – dat weten we allemaal. Maar iets voelen en het vervolgens omzetten in woorden, dat is iets wat niet iedereen kan. Mitchel is er echter verdraaid goed in; zijn artikel Tot het bittere eind sloeg bij mij in als een bom. “Het is een keer over. Zwart. Einde verhaal.” Niet lezen als je zelf al in een dip zit. Wel lezen als je ertegen kunt om geconfronteerd te worden met de breekbaarheid van het leven.

3. Avocadopasta
Toegegeven: ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar alleen al de foto van Eva’s avocadopasta laat me een beetje kwijlen, dus ik kan me niet voorstellen dat het niet goddelijk is. Een gerecht dat recht uit de hemel komt, denk ik. Mocht er ooit een Nadelunch-diner komen, Eva, dan hoop ik dat je dit wilt koken. (En dan nemen we een brownie van Nettelie toe.)

Avocadopasta

4. Klappen van mijn vader
Roberts aandoenlijke vader doet me met zijn aritmische geklap een beetje denken aan de mijne, maar ik denk dat ik deze column vooral leuk vind omdat Robert ermee laat zien dat hij meer is dan banaal (zoals hier of hier). Met deze column demonstreert hij dat hij ook een soort van… lieve kant heeft. Sorry, Robert. Ik vind je ook heus heel stoer, maar dit artikel deed me gewoon vertederd glimlachen.

5. “Woont Nick en Simon in Den Bosch?”
Ik denk dat we het allemaal wel doen als we in de trein zitten zonder boek of telefoon: luisteren naar wat er om je heen wordt gezegd. Merel is er een pro in en als ik haar columns lees, voelt het bijna alsof ik zelf in de trein zit. “Woont Nick en Simon in Den Bosch?” is denk ik mijn favoriete stuk, omdat Merel er zo’n aandoenlijke taalfout in beschrijft. Maar eigenlijk vind ik alle columns van Merel fantastisch, want Merel is een taalbaas.

Le Petit Prince7. Literaire levenslessen
Eigenlijk heb ik dit artikel vooral gekozen om de prachtige boodschap uit Le Petit Prince: kijk met je hart, want het essentiële is onzichtbaar voor de ogen. Ik vind dat iedereen die boodschap moet kennen, en als liefhebber van jeugdliteratuur vind ik stiekem ook dat iedereen het boek gelezen moet hebben. Britt, de schrijfster van dit artikel, heeft zich echter niet beperkt tot jeugdliteratuur – ook zwaardere kost schuwt ze niet. Door dit stuk besloot ik dat ik me eens in klassiekers als 1984 moet gaan verdiepen, want door Literaire levenslessen lijken ze aantrekkelijker dan ooit.

8. Slim Europa in
En last, maar zeker not least: Slim Europa in met Maaike. Ik heb al een tijdje plannen om een paar maanden door Europa te gaan trekken en elke keer als ik dit artikel lees, krijg ik weer helemaal de kriebels. Reiskriebels. Maaike is een doorgewinterde reiziger en geeft tips waar je ook echt iets aan hebt. Van hostel tot WWOOF, van couchsurfen tot Wicked Camper en van Venetië tot Liverpool: als je Europa besluit te gaan ontdekken, neem dan een printje van dit artikel mee in je koffer.

Beeld: Photl.com/Studio Cl Art.

Share

Leonie

Leonie heeft literatuurwetenschap gestudeerd en werkt in het boekenvak. Ze is geïnteresseerd in leesbevordering en leest in haar vrije tijd het liefst jeugdboeken.