Tips voor een vreugdevolle introductieweek

De KEI-week in Groningen (2011)

Ze zijn er weer (bijna): de jaarlijkse introductieweken voor nieuwe studenten. Jippie de pippie! Vijf dagen lang je studentenstad verkennen met andere aankomende studenten, zon, feesten en partijen en een biertje (of wat). Hoe leuk is dat? Vreselijk leuk. Met deze tips zeker.

1. Vraag om zakgeld
Met andere bijna-studenten zul je in een introductiegroepje terechtkomen en dat groepje krijgt ook een mentor. Da’s een student die de stad kent en je, bij voorkeur al slingerend op zijn gare bak, druk vertellend wegwijs maakt. Vaak enorm gezellig, behalve als je het idee krijgt dat je in een aflevering van The Brady Bunch bent beland. Wanneer dat kan gebeuren? Als je mentor zich zo voorstelt: “Hoihoi, ik ben Dirk-Jan en ik ben jullie mentorpapa. Ik ben blij dat jullie mijn mentorkindjes zijn. Vinden jullie het leuk om samen te lopen met de mentormama en haar mentorkinderen van groepje 156?” Je vindt dit juist wel gezellig? Nou ja, oké. Toch liever een remedie? Vraag om zakgeld. Daarna heet je weer gewoon Aagje.

2. Geniet, maar drink eerst nog even met mate
Tijdens de introductieweek zul je bier tegenkomen. Veel bier. Bier is leuk. Ook op maandagen. Wil je echter niet op dinsdag met 32 hechtingen in je voorhoofd naar huis gestuurd worden omdat je toeterlam uit een dispuutssloep bent gekukeld, doe het dan nog even rustig aan. Wijn op het eindfeest is namelijk ook fijn. Beloofd.

3. Slaap in een studentenhuis
Aan slapen kom je in een introductieweek – ook al gelden er vaak eindtijden – niet altijd evenveel toe, dus als je het doet, wil je het goed doen. Echt. Mocht het zo zijn dat je slaapplek een circustent is waarin je met honderden andere introductiegenoten ligt te snurken: probeer in een studentenhuis te blijven slapen – sommige huizen hebben zich daar zelfs voor opgegeven. Meestal lig je dan op een matras in plaats van op een matje en met een beetje geluk word je wakker zonder dat de knuffelhaas van je buurvrouw in je oorschelp prikt.

4. Denk soms toch even na
Je hebt alle studentenverenigingen in de stad gezien, de een nog gaver dan de ander. Die waar je nu bent is bijvoorbeeld leuk: barbecueën en zo veel mogelijk van de braai graaien als je wilt. Stokbrood en rosé erbij en dit is – hik – de beste vereniging óóit! Hierrr met dat inschrijfformulier. Hihi.

Ja, die activiteiten zijn inderdaad gezellig. Neem nog een sardientje! Maar wacht even een nachtje voor je beslist. Je inschrijfformulier ondertekenen en je opgeven voor werk- en kampweek in Gemert is stukken grappiger als je dat de volgende ochtend ook nog weet. Saai, maar waar. Veel plezier!

 

Beeld: Flickr.com/npmeijer.

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.